Jste donášková služba?
Nejsme donášková služba. Jsme E-Shop s veganskými hotovými jídly a polotovary.
Odkud pocházejí produkty, nabízené ve vašem E-Shopu?
Veganská hotová jídla a polotovary v našem sortimentu se vyrábějí v Asii, ve Velké Británii a v kontinentální Evropě. Patří k tomu nejlepšímu, co momentálně trh nabízí. Dbáme o to, aby byly nejen veganské, ale také čisté — tedy bez přídatných látek, umělých aromat, umělých příchutí a konzervantů.
Nabízíte také bezlepková jídla?
Všechny produkty v naší nabídce sú bezlepkové.
Prodáváte také jídla pro lidi s potravinovými alergiemi?
Zhruba polovina výrobků v naší nabídce neobsahuje žádné alergeny, a proto se skvěle hodí i pro lidi s výživovými omezeními. Sleduj označení v podrobném popisu jídla.
Komu jsou určena hotová jídla z vašeho E-Shopu?
Každému, kdo se chce najíst nejen rychle a bez vaření, ale také zdravě — doma nebo v práci, na horách i u vody. V životě každého vegana jsou chvíle, kdy si nemůže uvařit ani zajít do svého oblíbeného veganského bistra. A právě tehdy přijdou vhod veganská hotová jídla z našeho E-Shopu.
Proč je tolik hotových jídel ve vaší nabídce pálivých?
Protože tato pálivá jídla se vaří v kolébce vegetariánství a veganství, v Indii, podle osvědčených, přes pět tisíc let starých receptur. A Indové na rozdíl od nás rozeznávají až pět chutí — slanou, sladkou, kyselou, hořkou a pálivou. Aby podle starobylé indické medicíny ájurvédy bylo jídlo také lékem, na talíři musí být zastoupeno všech pět chutí, tedy i pálivá. Proto Indové s oblibou říkají: „Co tě nepálí, to nejez!” Pálivost lehce zmírníš dobře vychlazeným veganským jogurtem. Ale nabízíme také nepálivá jídla. Sleduj označení pálivosti v popise jídla.
Musím jídla z vašeho E-Shopu dát do lednice?
Žádný výrobek z naší nabídky nemusíš chladit ani mrazit. Všechna jídla a polotovary můžeš neotevřené skladovat při pokojové teplotě, tedy třeba i v šuplíku psacího stolu na pracovišti nebo na treku v baťohu. Otevřené jídlo ulož do lednice a spotřebuj do 48 hodin.
Jakou mají produkty z vašeho sortimentu trvanlivost?
Všechny produkty v našem sortimentu mají minimální dobu trvanlivosti 12 měsíců od data výroby. Datum minimální trvanlivosti najdeš na spotřebitelském obalu. Prodáváme pouze jídla od výrobců, kteří garantují trvanlivost bez přidání konzervantů.
Trvanlivá jídla bez konzervantů? Tomu nevěřím! Určitě je to samá chemie. Vždyť bez ní to dnes nejde!
Ale jde! Trvanlivost hotových jídel v nabídce našeho E-Shopu zaručuje osvědčený recept našich babiček — zavařování. Jen trochu vylepšené a modernější. Kdysi se okurky a kompoty sterilovaly na bodu varu. Naši dodavatelé díky vyššímu tlaku zavařují hotová jídla za teploty 110 až 130 °C. Tak vysoká teplota zničí všechny mikroorganismy, které by mohly jídlo znehodnotit, tedy viry, bakterie, plísně, kvasinky a enzymy. Proto už není potřeba přidávat konzervanty.
Ale jděte, zavařování při tak vysoké teplotě přece musí úplně zkazit chuť jídla!
Právě naopak! Zavařování při vyšších teplotách je k jídlu šetrnější, než běžná sterilace při 100 stupních. Protože čím vyšší je teplota, tím kratší dobu stačí zavařovat. Díky tomu si hotové jídlo lépe uchová všechny senzorické vlastnosti, tedy vzhled, konzistenci, vůni a chuť. Také proto hotová jídla z naší nabídky chutnají jako čerstvě uvařená.
A co vitamíny? Ty se při tak vysoké teplotě jistě zničí.
Při zavařování se nezničí všechny vitamíny, jak si lidé často myslí. Ano, tepelně nestálé vitamíny, třeba vitamín C, se začínají ničit už při 45 °C. Tepelně stálé vitamíny však vydrží až 180 °C. Zatímco třeba smažení, pečení nebo grilování, probíhající za teplot kolem 200 °C, už zničí všechny vitamíny. Platí jednoduchá poučka — čím nižší je teplota a čím kratší dobu trvá tepelná úprava, tým více vitamínů se v jídle uchová. Zavařování za teploty 110 až 130 °C je k vitamínům šetrné, protože trvá jen několik minut. Takže úbytek vitamínů v šetrně zavařených hotových jídlech je srovnatelný s dušením nebo vařením.
Proč je hodně hotových jídel ve vaší nabídce baleno v sáčcích, ne v konzervách nebo ve skle, jak jsme zvyklí?
Protože sáčky jsou ekologičtější. Za prvé zanechávají minimum odpadu. Lze třídit stejně jako Tetra Pack. Jsou lehčí, skladnější anerozbijí se. Pohodlněji se otevírají. Hotové jídlo můžeš ohřát i přímo v sáčku, aniž bys jej otevřel — třeba tak, že neotevřený sáček vložíš do rychlovarné konvice, ve které sis předtím nechal ohřát vodu. Věděl jsi, že na výrobu, skladovaní a přepravu sáčkových hotových jídel se spotřebuje o 37% méně energie, než na chlazené nebo mražené potraviny?
Je sáček zdraví neškodný?
Vnitřek vícevrstvého ochranného potravinářského sáčku je z odolného potravinářského polypropylenu s osvědčením o neškodnosti. Polypropylen je nejtvrdší a tedy nejstálejší plast. Proto nehrozí, že by hotové jídlo mělo „plastovou“ chuť nebo vůni. Další vrstvou, která ale již není v kontaktu s jídlem, je hliník. Chrání hotové jídlo před viditelným i neviditelným zářením, které by mohlo změnit senzorické vlastnosti jídla a znehodnotit vitamíny a bílkoviny. Vrstva na vnější straně sáčku brání jeho poškození.
Jak se hotová jídla z vašeho E-Shopu připravují ke konzumaci?
Sáčkové jídlo vyklop ze sáčku a ohřívej 2 minuty buď v kastrůlku, nebo v mikrovlnce. V nouzi, třeba na treku, můžeš hotové jídlo ohřát také vložením neotevřeného sáčku do vařící vody na 5 minut. Jídlo balené v plastové vaničce můžeš po vícenásobném propíchnutí fólie neotevřené ohřát za 2 minuty v mikrovlnce. Přesný návod na přípravu najdeš v podrobném popisu jídla v našem E-Shopu a také na spotřebitelském balení.
Jak nakoupím ve vašem E-Shopu?
Nákup v našem E-shopu www.jezhned.cz je lehký a rychlý. Vlož produkty do košíku. Zvol způsob nákupu. Zadej doručovací adresu a fakturační údaje. Zvol způsob doručení a platby. Potvrď objednávku. Celé to nezabere víc, než pár minut.
Jak dlouho budu čekat na balík a na kolik mě vyjde jeho doručení?
Informaci najdeš zde.
Jak můžu zaplatit?
Informaci najdeš zde.
Mám jiný dotaz, kam se mám obrátit?
Napiš nám na info@jezhned.cz nebo na náš Facebook.